Aurikuloterapija

Ali želite premagati razne škodljive razvade in odvisnosti, končno izgubiti tistih nekaj kilogramov, ali pa se znebiti stresa in se duševno umiriti brez uporabe zdravil in prehranskih dopolnil?

V Quantum Health centru smo za vas pripravili novost!

Aaurikuloterapija je praktična in zelo uporabna oblika zdravljenja, ki se jo izvaja na zunanjem ušesu. V tradicionalni kitajski medicini je najuporabnejša. Ušesu, kot zelo pomembnem organu našega telesa, ne posvečamo dovolj pozornosti, pa bi morali, saj uho predstavlja pomanjšano obliko človeka. Zemljevid ušesa namreč odlikuje obrnjen položaj ploda v maternici.

S stimulacijo akupresurnih točk ugotavljamo stanje posameznega organa v telesu, saj vsaka točka ustreza točno določenemu organu.

Aurikuloterapija je zelo primerna tudi kot podporna terapija pri kroničnih obolenjih z namenom lajšanja bolečin (bolečine v hrbtenici, križu, vratu…). Zelo dobro se obnese kot pomoč pri opuščanju raznih odvisnosti ( kajenje, alkohol, prenajedanje) ter drugih škodljivih razvad.

Prednost aurikuloterapije je ta, da se jo lahko uporablja tudi v povezavi z drugimi oblikami zdravljenja, je varen in neinvaziven postopek, ki nima stranskih učinkov in je učinkovita predvsem pri anksioznem stanju, depresiji, prisotnosti strahu in panike, spominu ipd.

Pogosta vprašanja


Endorfini, endogeni morfin molekule, ki lajša bolečino na podoben način kot zunanji vnos kemičnih opiatov, so bili uporabljeni kot ena izmed razlag, kako aurikuloterapija služi za lajšanje bolečin. Obe raziskavi, ki sta bili opravljeni na živalih in ljudeh so pokazale verjetnost, da stimulacija ušesnih akupunkturnih točk povzroči sistemsko sproščanje endorfinov. » Administracija« opiata naloksona antagonista delno zavira analgezijo, ki se ga proizvaja z aurikuloterapijo ali akupunkturo.


Endorfini, endogeni morfin molekule, ki lajša bolečino na podoben način kot zunanji vnos kemičnih opiatov, so bili uporabljeni kot ena izmed razlag, kako aurikuloterapija služi za lajšanje bolečin. Obe raziskavi, ki sta bili opravljeni na živalih in ljudeh so pokazale verjetnost, da stimulacija ušesnih akupunkturnih točk povzroči sistemsko sproščanje endorfinov. » Administracija« opiata naloksona antagonista delno zavira analgezijo, ki se ga proizvaja z aurikuloterapijo ali akupunkturo.

V čem se Aurikuloterapija razlikuje od akupunkture?

Aurikuloterapija je oblika akupunkture,med obema postopkoma pa obstajajo razlike in podobnosti. Akupunktura je oblika zdravljenja, ki vključuje stimulacijo akupunkturnih točk, ki se nahajajo na energijskih kanalih. Raztezajo se po površini telesa in so znani kot meridiani. V filozofiji taoizma, obstaja šest Yang meridianov in šest Yin meridianov. V klasični akupunkturi, se Yang meridiani neposredno povezujejo z zunanjim ušesom. Te energetske linije so blokirane ali preobremenjene takrat, ko se na določenem delu telesa kaže patologija. Vstavitev akupunkturnih igel v določene akupunkturne točke lahko lajšajo simptome in osnovno patologijo za določene zdravstvene težave. Meridiani so torej povezani z zunanjim ušesom – z aurikuloterapijo pomagamo ustvarjati pravilno energetsko polje kot podporno terapijo. Različne perspektive aurikuloterapije se ne osredotočajo na akupunkturne meridiane, temveč se uho uporabi kot lokaliziran refleksni sistem, povezan s centralnim živčnim sistemom.

Zgodovina Aurikuloterapije

Prvi zapisi o ušesni akopunkturi segajo v dobo (uradni naziv) Yellow Emperor’s Classic of Internal Medicine – skupek akupunkturnih postopkov, ki so bili v praksi že 500 let pred našim štetjem. V tem obsežnem besedilu, ki zajema različna akupunkturna zdravljenja, so omenjene posebne akupunkturne točke na zunanjem ušesu, ki se jih uprablja za lajšanje nekaterih zdravstvenih motenj. Vendar pa način izvajanja aurikuloterapije v današnjem času (v Kitajski medicini), v resnici temelji na novejših odkritjih, ki so se zgodila v Franciji v letu 1950. Tradicionalna Orientalska Medicina se izvaja v starodavni Kitajski. Vključujejo razpršeno paleto akupunkturnih točk na ušesu za samo nekaj zdravstvenih težav. Današnja praksa pa kaže na bolj popolno organizacijo refleksnih točk na ušesu, saj se jih uporablja za lajšanje vrsto težav. Najzgodnejše kartotečno zdravljenje z aurikuloterapijo beležijo iz starega Egipta, Grčije in Rima. Najbolj popolne opise zdravljenja skozi akupunkturne točke na ušesu so zabeležili v antični Perziji. Pot do dokazov o uporabi aurikuloterapije kot stimulacijo za lajšanje bolečin v hrbtu – išias – pelje do omenjenih Perzijskih evidenc skozi srednjeveško Evropo do sodobne Francije. Od leta 1950, je bila uporaba posebnih ušesnih točk znana kot popoln refleksni sistem, ki lahko ublaži številne zdravstvene težave. Uporablja jih veliko zdravnikov v drugih delih Evrope, v Aziji in v Severni i ter Južni Ameriki.

Kdo je odkril Aurikuloterapijo?

Medtem ko najzgodnejša uporaba ušesnih akupunkturnih točk sega v starodavno Kitajsko, sodobna aurikuloterapija temelji na delu dr. Paul Nogier iz Lyona v Franciji. V 1950-ih, je dr. Nogier opazil čudno brazgotino na zgornjem delu ušesa na nekaj svojih pacientov. Ugotovil je, da se vsi zdravijo zaradi bolečin v hrbtu – išias z lokalnimi medikamenti. Ena izmed pacientk je nakazovala s brazgotino posebno področje zunanjega ušesa, da bi razbremenila svoje bolečine v križu. Dr. Nogier je izvedel podoben postopek pri vseh svojih pacientih s išiasom in ugotovil, da je bila njihova bolečina v hrbtu enako, kot pri pacientki, zmanjšana. Nato je poskusil še druge načine s pritiski oz. spodbujanjem na to točko na ušesu (išijas), vključno z uporabo akupunkturnih igel, in ugotovil0, da so bili tudi ti učinkoviti pri lajšanju bolečin. Briliantna prednost dr. Nogier-ja je v tem, da je izvedel razširitvi opazovanje v bolj celovit model. Dr. Nogier je teoriziral, če je območje zgornjega zunanjega ušesa učinkovita pri zdravljenju bolečine v križu, bi morda tudi na drugih predelih ušesa izvajal zdravljenje drugih delov telesa. Uho, je dejal, predstavlja celotno anatomsko telo,vendar obrnjeno z glavo navzdol. Nogierjeva teorija trdi, da bi bilo mogoče uhelj primerjati z narobe obrnjenim zarodkom. Glava je zastopana v mečici ušesa, stopala na vrhu zunanjega ušesa in preostanek dela telesa na sredini uhlja. Ta model je bil prvič predstavljen zdravnikom neuropatom v Franciji leta 1957, nato se je razširil na akupunkturiste v Nemčiji, in na koncu je bila teorija prevedena tudi v kitajščino. Kitajci predvidevajo, da so v medicini sprejeli »obrnjen fetus model« ušesne akupunkture leta 1958.

Kako je Aurikuloterapija povezana z drugimi oblikami alternativne medicine?

Aurikuloterapija velja za eno izmed obliko alternativne medicine, v katero se vključuje tudi akupunktura, kiropraktik«a z manipulacijo, homeopatija, in »biofeedback. Vse te tehnike se imenujejo tudi kot »Komplementarna Medicina«. Niso le alternativa konvencionalnemu zdravljenju, vendar lahko služijo kot dodaten postopek, ki dopolnjuje prakse konvencionalne medicine.

Aurikuloterapija lahko zmanjša napetosti, stres in bolečine, ki niso v celoti razrešene s strani drugih zdravstvenih postopkov. Najbolje deluje, če se terapijo izvaja v okviru multidisciplinarnega dopolnila z različnimi pristopi zdravljenja. Medtem ko se ušesna akupunktura a pogosto uporablja v povezavi s telesno akupunkturo, lahko aurikuloterapija učinkovito lajša bolečine, stres in razne napetosti.

Ali je Aurikuloterapija sprejeta v konvencionalni zahodni medicini?

Aurikuloterapija velja za eno izmed oblik alternativne medicine, v katero se vključuje tudi akupunktura, kiropraktika z manipulacijo, homeopatija, in “biofeedback”. Vse te tehnike se imenujejo tudi kot »Komplementarna Medicina«. Niso le alternativa konvencionalnemu zdravljenju, vendar lahko služijo kot dodaten postopek in podpora, ki zelo dobro dopolnjuje prakse konvencionalne medicine.
Aurikuloterapija lahko zmanjša napetosti, stres in bolečine, ki niso v celoti razrešene s strani drugih zdravstvenih postopkov. Najbolje deluje, če se terapijo izvaja v okviru multidisciplinarnega dopolnila z različnimi pristopi zdravljenja. Medtem ko se ušesna akupunktura pogosto uporablja v povezavi s telesno akupunkturo, lahko aurikuloterapija učinkovito lajša bolečine, stres in razne napetosti.

Kaj je Mikrosistem?

Beseda »mikrosistem« je bila imenovana tudi kot sistem mikro-akupunkturni sistema ali mikro-refleksni sistem. Uhelj služi kot mikrosistem tako, da zunanje uho predstavlja mikrokozmos celotnega telesa, pri čemer zgolj del telesa predstavlja celotno telo. Ta fraza ločuje mikrosistem od akupunkturnega makrosistema – Meridianov, ki se raztezajo po celem telesu in živčnega sistema v povezavi z refleksnimi potmi, ki so notranje povezane z različnimi deli telesa. O Microsistemu so poročali za refleksna masaža stopal, rafleksno masažo rok – refleksologija, akupunkturo obraza in lasišča ter Iridologije. Izraz Microsystem je bil populariziran od akupunkturista Ralpha Alan Dale Miami, Florida.

Kaj so »oddaljenI refleksi«?

Kot pri distalnih akupunkturnih točkah na telesu, se lahko mikrosistem ušesa uporablja za podporo pri različnih zdravstvenih težavah. Spodbujanje točke na ušesu ni le za lajšanje težav, povezanih z bližnjimi regijami na obrazu in glavi, temveč lahko razreši tudi patološke motnje v prsnem košu, trebuhu, spodnjem delu hrbta in nog. Po teoriji mikrosistema, ne obstaja neposredna povezava med ušesom in hrbtom ali ušesom in stopali. Nasprotno, ušesni živci povezujejo refleksne centre v možganih, ki pošljejo nevrološke refleksne poti hrbtenjači in nevroni potujejo v hrbtenico ali stopala.

Kaj so Aurikularni-Somatični Refleksi?

Osnovni koncept aurikuloterapije je, da živci v koži, ki ležijo na specifičnem področja zunanjega ušesa ustrezajo določenemu predelu možganov, ki imajo refleksne povezave do telesa. Organsko-kožni refleksi se aktivirajo, ko organska patologija v določenem delu telesa povzroči refleksne reakcije v zunanjem ušesu. To se kaže kot nežna lokalizirana sprememba, izboljšan krvni obtok in elektrodermalna reaktivnost. Ko se posebne točke na ušesu stimulira, se organsko – kožni refleksi aktivirajo in razbremenijo organsko patologijo v drugem delu telesa.

Kaj je somatotopični obrat (somatotopic inversion)?

Obrnjen vzorec fetusa, ki je predstavljen v uhlju, se imenuje somatotopični obrat. Beseda “soma” pomeni “telo” , beseda “temo” pa se nanaša na topografski “zemljevid”. Uhelj je »zemljevid telesa« , ki je obrnjen navzdol.

Kaj je hologram?

V holografski fotografiji, za razliko od konvencionalne fotografije, en del holografskega negativa vsebuje sliko celotne holografske slike. Ta postopek je bil uporabljen kot analogija za zdravljenje preko ušesnega mikrosistema, pri čemer pa je resonanca odmevala v obliki valov interferenčnih vzorcev, tako kot valovi vzorcev laserskih žarkov, ki sodelujejo pri nastanku holograma.

Kakšna je vloga endorfinov v Aurikuloterapiji?

Endorfini, endogeni morfin molekule, ki lajša bolečino na podoben način kot zunanji vnos kemičnih opiatov, so bili uporabljeni kot ena izmed razlag, kako aurikuloterapija služi za lajšanje bolečin. Obe raziskavi, ki sta bili opravljeni na živalih in ljudeh so pokazale verjetnost, da stimulacija ušesnih akupunkturnih točk povzroči sistemsko sproščanje endorfinov. » Administracija« opiata naloksona antagonista delno zavira analgezijo, ki se ga proizvaja z aurikuloterapijo ali akupunkturo.

Kakšen je učinek AURIKULOTERAPIJE, če nosimo uhane na akupukturnih točkah?

Skupna misel, posledično pa vprašanje, se pojavlja pri ljudeh, ki nosijo uhane na mestih, kjer se nahajajo aurikularne akupunkturne točke. Klasično mesto nošenja uhanov je na sredini ušesne mečice, kjer se nahajajo oči. Raziskave so pokazale, da se pri teh ljudeh lajšajo motnje vida. Odziv ušesne refleksne točke, kjer je vstavljen uhan je odvisna tako od zdravljenja kožnega tkiva, kjer je prebodeno uho in vrsto kovine, iz katere je uhan narejen. Če koža, kjer je uho prebodeno ni popolnoma ozdravljena, lahko kovina, iz katerega je uhan narejen, povzroči sprostitev električnih nabitih ionov v kožo. Ali ti ioni pomagajo ali škodujejo patologiji v ustreznem delu telesa je odvisno od tega, ali je kovina zlato, ki sprošča pozitivne ione ali pa srebro, ki sprošča negativne ione.

Za vse ostale kovine je znano, da škodujejo zdravju, ker sproščajo negativne ione.

Kakšne vrste strokovnega kadra lahko izvaja aurikulotereapijo?

Aurikuloterapija se lahko izvaja z različnimi zdravniki, vključno z akupunkturisti, biofeeback terapevti (kmalu tudi v našem centru), kiropraktiki, zobozdravniki, nevropati, medicinske sestre, osteopati zdravniki, fizioterapevti, psihoterapevti in terapevti refleksologi.

Pri katerih bolezenskih stanjih najbolj pomaga aurikuloterapija?

Ker je vsak del zunanjega ušesa povezan preko mikrosistema – refleksija do vsakega dela telesa, se za mnogo različnih zdravstvenih težav uporablja aurikuloterepija kot podporna terapija. Skoraj na vsa zdravstvena stanja lahko do neke mere vpliva spodbujanje reaktivnih ušesnih točk.

Najpogosteje se uporablja za nadzor kroničnih bolečin, razstrupljanje telesa od raznih zasvojenosti z mamili, hrano in drugih odvisnosti, lajšanje slabosti, in zmanjšanjem hipertenzije.

Kako aurikuloterapija vpliva na bolečino?

Večina kroničnih bolečin je posledica miofacialne bolečine, povezane z zožitvijo veznega tkiva, ki povzročajo mišične krče. Mišice ne ostanejo v krču, razen, če obstajajo motorni nevroni, ki povzročajo njihovo krčenje. Vzdrževanje patoloških mišičnih krčev je posledica patoloških možganskih refleksnih vzorcev, ki vodijo hrbtenične reflekse do ponovne aktivacije motoričnih nevronov, ki povzročajo ohranjanje mišičnih krčev. S spodbujanjem ušesnih refleksnih točk, ki so povezane s somatotopičnim refleksnim sistemom v možganih, so patoloških možganski vzorci lahko s elektrostimulacijo resetirani in s tem se zaustavi neželeno sprožitev refleksov v hrbtenici.
Senzibilnos na blečino, ki nastane zaradi razdraženih živcev, se lahko razreši z normalizacijo patologije,hipersenzitivnosti (preobčutljivih) refleksnih poti, ki medsebojno povezujejo mikrosistem ušesa in somatotopičnega sistema možganov. Poleg teh nevroloških pojasnil se potrjuje tudi teorija, da je lajšanje bolečin z aurikuloterapijo možno doseči hormonsko sproščanje endorfina v krvi. Z vidika Tradicionalne Orientalske Medicine, je bolečina posledica blokade Qi (izgovori Chee) energije v akupunkturnih meridianih ( kanalih), s čimer se ustvarja neravnovesje v sistemu makro-akupunktura. S spodbujanjem posebnih ušesnih točk v aurikularnem mikrosistemu, dvosmerna povezava aktivira v telesu makrosistem, ki vodi k uravnoteženju energije in povečanje pretoka Qi.

Kako aurikuloterapija vpliva na zlorabo drog?

Kot pri nadzoru bolečine, pojasnila za učinkovitost aurikuloterapje pri omogočanju zmanjšanja zlorabe drog, izhajajo tako iz zahodne nevrološke konceptualizacije in tradicionalne Orientalske Medicinske perspektive. Prvi dokaz, kako močna je aurikuloterepija pri zmanjševanju želja po določeni snovi za odvisnike, je prišel iz H.L. Wen Hong Kongu leta 1970. Dokazi so se razširili preko dr. Michela Smith – zdravnik, ki deluje na področju Orientalne Medicine v New Yorku. »Točka »Lung« na ušesu, ki se jo uporablja za lajšanje motenj zasvojenosti« je dejal, » vpliva na meridian (energetski kanal), ki je povezan s to točko, kar vpliva ne le bolezni dihal, temveč tudi težave z razstrupljanjem. Zahodna nevrološka razlaga razstrupljanja drog z aurikuloterapijo temelji na ugotovitvi, da območje »concha« na ušesu, ki se ga uporablja za zdravljenje težav zasvojenosti, predstavlja kontrolo avtonomnega živčnega sistema skozi vagusni živec in preko hipotalamusa v možganih.

Kakšni so še drugi pozitivni efekti aurikuloterapije v povezavi z drugimi načini zdravljenja?

Z omogočanjem uravnovešanja energije skozi telo makrosistema ali odpravo patoloških centralnih refleksov v možganih, lahko stimulacija skozi ušesno akupunkturo mikrosistema privede do homeostatičnega stanje, pri čemer je vsaka oblika stresa ali bolečine zmanjšana. Stimulacija specifičnih ušesnih refleksnih točk, ki ustrezajo določenemu delu telesa, vodi bodisi v zmanjšanje prekomerne stimulacije ali izboljšanje zmanjšanja pod mejo aktivnosti prizadete regije. Skupni učinek aurikuloterapije z drugimi načini zdravljenja, je ustvarjanje bolj uravnoteženega stanja po vsem telesu.

Prijavite se za posvet

  Copyright © 2017 Quantum Health. Vse pravice pridržane. To spletno mesto, vključno z vsemi gradivi, je avtorsko zaščiteno z zakoni o avtorskih pravicah. Vsako kopiranje ali prilagajanje podatkov je prepovedano.

  Kontakt

  Quantum Health
  Cesta na Brdo 85

  t: 070 160 288
  e: info@quantumhealth.si

  crossmenuchevron-downarrow-right linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram