Intuitivno prehranjevanje

Intuitivno prehranjevanje pomeni prilagodljiv način prehranjevanja (tj. Prehranjevanje, ki temelji na fiziološkem nagonu lakote in sitosti, ne pa situacijskim in čustvenim težavam).

Temelji na brezpogojnem sprejemanju in razumevanju Vašega telesa in čustev. Spoštovanje telesa izraža brezpogojno odobravanje sebe; Intuitivno prehranjevanje je opredeljeno kot močna povezava z razumevanjem in prehranjevanjem kot odziv na notranjo fiziološko lakoto in sitost, povezane s čustvi in predvsem vzorci. 

Vključuje zavedanje, kako se telo odziva na določeno hrano; ljudje, ki jedo intuitivno, običajno izbirajo živila, ki pomagajo telesu. Takšni ljudje se naučijo poslušati samega sebe in svoje telo. Predvsem niso »uničevalno« naravnani do svojega telesa, ne stradajo in se ne poslužujejo splošnih, vsestranskih diet. Ne ozirajo se na družbene norme in "pravila".  Zavedajo se, da je njihovo zdravje na prvem mestu ob predpostavki, da razumejo svoj čustveni del in vzorčne faktorje, ki lahko vplivajo na tega. Takšni ljudje gledajo na okus le kot na dejavnik pri izbiri hrane.

Intuitivno prehranjevanje je opredeljeno kot močna povezava z razumevanjem in prehranjevanjem kot odziv na notranjo fiziološko lakoto in sitost, povezane s čustvi in predvsem vzorci. 

Intuitivno prehranjevanje je povezano z lakoto in sitostjo in ne s trenutno prisotnimi čustvi.

Kadar se prehranjujete glede na čustveno stanje, to lahko ponazorim takole: kadar ste lačni, uživate hrano ne glede na kakovost hranil (z ignoriranjem signalov lakote ali razvrščanjem hrane kot za Vas individualno sprejemljive in nesprejemljive kategorije). To pomeni, da hrano uživate za zadovoljevanje telesne lakote tako, da se spopadate s čustvenimi nihanji in / ali stisko, ki se zanaša na odsev zavesti in zaupanja, to je "notranje lakote in sitosti" s sposobnostjo določanja kdaj in koliko jesti.

To so vzorci, ki se jih lahko uspešno dekodira in postavi nove, bolj zdrave temelje prehranjevanja.

Nikakor ni mogoče upoštevati splošne, v medijih zaokrožene diete, kajti ste edinstveni. Kemijski procesi v telesu so popolnoma drugačni pri vsakemu posamezniku. V primeru, da uživate isto živilo ali hranilo v enaki količini kot Vaš partner, so Vaši kemijski procesi popolnoma drugačni kot njegovi. To pomeni, da ima nekdo lahko težave, drugi pa ne zaradi zaužite hrane.


Podprli boste prilagodljive lastnosti intuitivnega prehranjevanja, ki so pozitivno povezane s samopodobo, življenjskim zadovoljstvom, proaktivnim obvladovanjem in optimizmom ter pravilno, zdravo miselno naravnanostjo. Negativne vzorce, povezane z prehranjevalno motnjo, pa boste za vedno ovrgli. Prepoznali boste svoje notranje občutke in upoštevali pomembne življenjske izkušnje ter spoštovali telesne potrebe po hrani in ne čustvene v povezavi s hrano (ne zgolj prenajedanje ali vnos nezdravih hranil, temveč tudi in predvsem stradanje in prenizek vnos kalorij v telo ter neprimerna živila glede na kemijske procese posameznika).

Prijavite se za posvet

  Copyright © 2017 Quantum Health. Vse pravice pridržane. To spletno mesto, vključno z vsemi gradivi, je avtorsko zaščiteno z zakoni o avtorskih pravicah. Vsako kopiranje ali prilagajanje podatkov je prepovedano.

  Kontakt

  Quantum Health
  Cesta na Brdo 85

  t: 070 160 288
  e: info@quantumhealth.si

  crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram